Категорія
Новини
Дата

Хакери атакували сотні світових компаній. Вимагають $70 млн за відновлення даних

Кіберзлочинці, яких пов'язують із Росією, атакували сотні компаній і тепер вимагають $70 млн за відновлення даних, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Хакери здійснили атаку у п’ятницю: вони зламали розробника програмного забезпечення Kaseya та поширили програми-вимагачі серед клієнтів цієї компанії. Пресслужба Kaseya назвала кібератаку «витонченою» і закликала вимкнути інструмент віддаленого управління клієнтськими системами VSA server.
  • Спочатку постраждали 40 прямих клієнтів Kaseya, але в результаті під удар потрапили понад 1000 компаній, включаючи шведську мережу продуктових магазинів Coop, яка в суботу закрила майже всі 800 точок. В магазинах перестали працювати касова система й каси самообслуговування. Постраждали також школи, державні установи, кредитні спілки, туристичні та розважальні організації.
  • Вимоги було опубліковано в блозі dark web, що зазвичай використовують хакери REvil, яких повʼязують із Росією і вважають одними з найактивніших кіберзлочинців у світі.

Контекст

Минулого місяця бразильська компанія JBS, найбільший виробник свинини та яловичини в світі, теж постраждала від кібератаки. JBS заплатила хакерам $11 млн викупу. ФБР звинуватило в атаці повʼязане з Росією хакерське угруповання REvil, яке також має інше імʼя – Sodinokibi.

Кібератака на JBS сталася через місяць після нападу хакерів DarkSide із Росії на Colonial Pipeline, найбільший паливний трубопровід у США. Атака зупинила доставку палива на південний схід країни на кілька днів, спричинивши підвищення цін на пальне. Керівництво Colonial Pipeline заплатило хакерам майже $4,4 млн у криптовалюті протягом декількох годин після нападу. Міністерство юстиції США заявило, що хакери повернули 64 з 75 біткоїнів, які Colonial Pipeline заплатив їм, однак через волатильність криптовалют сума у доларах склала лише трохи більше половини вартості викупу – близько $2,3 млн.

На саміті в Женеві в червні президент США Джо Байден закликав президента Росії Володимира Путіна приборкати хакерів, які безкарно діють в Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні